Mumma vilken middag

pannkakor

Dagens middag i dag var saffranspannkakaor, som vanliga pannkakor fast så mycket godare!

Testa själv!


Saffranspannkaka:

2-4personer

  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör
  • 1paket saffran

  • Som vanliga pannkakor fast med saffran
    Du tillagar dem på samma sätt som vanliga pannkakor.

    Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
    Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.
    Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor.


    Observera! Många upplever det som svårt att laga pannkakor,
    det är lätt att misslyckas med pannkakor innan man får in snitsen. Är du nybörjare kan du testa att ta mindre mjölk och/eller mer mjöl för att pannkakorna skall hålla ihop bättre. Ett viktigt tips är att verkligen låta smeten svälla ett tag innan ni steker pannkakorna, det gör dem lättare att hantera. Var noga med att värma stekpannan så den är riktigt varm innan ni börjar, smeten skall omedelbart reagera på att hällas i pannan.



    Supergott med lite grädde och sylt sen eller riktigt piffigt med bär.



    Man får inte missta detta saffranspannkakor med den vanliga gotländska efterrätten
    som är saffranspannkaka den ser helt annorlunda ut och är inte alls lik den jag beskrivit

    Gotländsk saffranspannkaka

    Ingredienser
    Portioner: 8-10

    2 dl grötris
    4 dl vatten
    1/2 tsk salt
    1 l mjölk
    2 ägg
    1 dl vetemjöl 
    1 dl (ca 65 g) hackad sötmandel
    1 dl socker
    1 paket (1/2 g) saffran 

    Gotländsk saffranspannkaka

    Tillagningstid: Över 20 min
    Svårighetsgrad: Medel

    Gör så här
    Koka grötriset med vatten och salt i en kastrull ca 10 min under lock. Tillsätt mjölken och låt gröten svälla på svag värme under lock ca 45 min. Låt gröten svalna något. Blanda gröten med ägg, vetemjöl, mandel, socker och saffran. Häll smeten i en väl smord ugnssäker form ca 22 cm i diameter.
    Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 30 min.
    Servera saffranspannkakan ljummen eller kall med lättvispad grädde och sylt.


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0