Milliam Mikael Valberg
2 veckor
Igår blev Milliam två veckor, BVC var hemma hos oss på hembesök och det passades på att vägas. Förra lördagen på Huddinge vägde han 2730g, igår när hon vägde så vägde han 3040g, så en vikt uppgång på 310g på en vecka!
Nu har han även passerat sin födelsevikt som var 2985g
Allting flytten verkligen på bra och vi börjar komma in i rutinerna äta, sova och bajsa. Han är för det mesta en nöjd kille slängde han får vara nära och det är ljud eller rörelser.
Hjärtat
Idag var vi på återbesök på Huddinge för att kolla vikten och gulsoten.
Han vägde idag 2730g och gulsoten hade minskat massor så den är inga problem längre.
Nu ska han bara matas vidare och så hoppas vi på att vikten ska fortsätta upp!
Förlossningsberättelse
Förlossningsberättelse
Vid klockan 6 på morgonen går slemproppen, jag förväntar mig då att det bara var en del av den så har inga misstankar om att det ska sätta igång.
Går och lägger mig igen, när jag reser mig upp vid 06:50 går vattnet, då förstår vi att det faktiskt är på g. Ringer in till Huddinge sjukhus som vill ha oss in mig för titt eftersom milliam är i v. 35+4 endast. Vi stressar inte in utan tar det lugnt, kommer in på förlossningen vid 9:10 och hamnar då i ett litet vänterum, vi kollar ctg och tar lite prover och allt ser bra ut, han är ej fixerad men huvudet är ner, detta är vid 10:35, jag har fortfarande inga värkar.
Vi hinner vara i detta rum en stund och vid 11:54 skriver de in mig på en annan avd för observation och ev. Igångsättning. Strax där efter så sätter värkarna igång, på direkten så kommer de nästan med bara en minuts mellanrum så blir inte mycket vila mellan, vi väntar fortfarande på att få rum och än har de inte kollat hur öppen jag var. Efter en stunds värkar ber vi dem kolla då det börjar kännas en del, när de kollar hur öppen jag är visar det sig att det är öppet 2-3cm, så visste vi att det var bebis på g iaf, kl 12:30 får jag plats på förlossning ist för den andra avd och börjar då med lustgas på låg styrka, tycker inte den har jätte mycket effekt utan vill mest bara ligga och hålla i den.
Vid 14:30 läggs EDA, all smärta försvinner. Det var verkligen en välbehövlig paus då värkarna kom så tätt innan. Vid kontroll 15:00 är jag öppen 9-10cm. 15:40 är jag helt öppen. Vid 16:30 börjar jag känna lätt tryck känsla neråt, men långa pauser så 17:25 sätter man värk stimulerande dropp, då blir krystvärkarna direkt starkare och jag känner ett jätte tryck neråt, ingen smärta utan en underlig känsla.
17:30 sätter jag igång och krystar ordentligt, under tiden håller bm en varm och blöt handduk emot, detta kittlades så jag ligger och små fnittrar. Krystvärkarna var otroligt häftiga och enda gången jag meddelar att det gör ont är när huvudet är på väg ut, då meddelar jag dem lite fint att det svider lite och känns som om ngt fastnat där nere, efter ngn krystning till är han ute 17:45. Moderkakan kommer ut utan problem och ngr stygn sys.
Jag tycker det kändes som om förlossningen gick väldigt fort och väldigt lätt, jag hade förväntat mig så mkt mer smärta och att det skulle vara värre. Glad över att det gick så lätt och att nu ha min fina pojke :)
Jag 22år idag och Milliam blir 1 vecka
Senare idag har vi haft Lill killen hos oss i en hel vecka, tiden springer iväg. För en vecka sedan satt jag i bilen på väg in till Huddinge, trodde inte då att jag skulle ha en bebis hos mig samma dag! Tänk om jag visste att jag skulle blivit mamma innan jag fyllt 22 :-)
Allt går bra här hemma han äter och är en väldigt snäll liten kille, imorgon är det återbesök till Huddinge för att titta vikt och gulsoten. Håller tummarna för att vikten fortsatt uppåt som den ska!
Milliam hade bråttom
Den 16mars klockan 17:45 kom lilla Milliam ut, i vecka 35+4, han tyckte att han var färdig då!
2895g och 48cm lång, mer uppdatering och förlossningsberättelse kommer.
v.35+2 Nu har vi gått in i v.36
BEBISEN
Väger nu omkring 2.5 kg och är c:a 47 cm lång. Den här veckan har bebisens naglar definitivt nått kanten av fingrarna. Vid förlossningen kan naglarna se ganska långa och spetsiga ut. Bebisen riskerar inte lika mycket att riva sig själv med naglarna eftersom det är så ont om utrymme i livmodern vid det här laget. Bebisen fortsätter att bygga sina fettdepåer och blir allt knubbigare och rundare. Bebisen börjar utveckla sitt eget immunförsvar.
DU
Livmoderns övre del har nu vuxit ungefär 15 cm ovanför naveln och din viktökning ligger sannolikt omkring 10.8 till 13 kg. De flesta kvinnor börjar känna rejält sig tunga och otympliga och börjar tänka "ska bebisen aldrig komma ut?". Vissa får problem med att äta och att andas djupt. Det kan då vara bra att äta lite men ofta för att inte ytterligare öka sitt obehag.
Livmoderhalsen kommer att börja utvidgas under de kommande veckorna för att bebisens huvud och kropp så småningom skall kunna passera ut genom förlossningskanalen. Livmoderhalsen behöver vara 10 cm öppen för att bebisen skall kunna förlösas.
Om det känns tungt just nu, håll ut! Det är bara några få veckor kvar och alla besvär och obehag kommer snart att få sin belöning!
FUNDERINGAR
Känner mig stor och osmidig, kroppen lyssnar inte riktigt på alla singnaler så som jag vill att den ska göra. Att sova en stund på dagen har blivit en välbehövlig rutin. Jag vaknar när Stefan går till jobbet nästan och har sedan svårt att somna om så gör ofta morgon runt kl 8 varje dag.
Vi har varit på två föräldrautb träffar nu och har en kvar, det mesta har man läst om innan men känns alltid bra att höra det igen. Idag är det dags för BM besök igen också :)
v.34+0 Nu går vi in i v.35
BEBISEN
Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.
Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.
Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård. Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.
DU
Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.
Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.
FUNDERINGAR
Det känns fortfarande väldigt tungt och hjälper inte att jag är konstant förskyld. Med täppt näsa och rörelse svårigheter så blir det lite jobbigt. Har svårt för att sitta still i samma ställning under längre stunder och har en del molvärk och "mensvärk". Imorgon är första delen av föräldrakursen :)