Mumma vilken middag
Dagens middag i dag var saffranspannkakaor, som vanliga pannkakor fast så mycket godare!
Testa själv!
Saffranspannkaka:
2-4personer
Som vanliga pannkakor fast med saffran
Du tillagar dem på samma sätt som vanliga pannkakor.
Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.
Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor.
Observera! Många upplever det som svårt att laga pannkakor,
det är lätt att misslyckas med pannkakor innan man får in snitsen. Är du nybörjare kan du testa att ta mindre mjölk och/eller mer mjöl för att pannkakorna skall hålla ihop bättre. Ett viktigt tips är att verkligen låta smeten svälla ett tag innan ni steker pannkakorna, det gör dem lättare att hantera. Var noga med att värma stekpannan så den är riktigt varm innan ni börjar, smeten skall omedelbart reagera på att hällas i pannan.
Supergott med lite grädde och sylt sen eller riktigt piffigt med bär.
Man får inte missta detta saffranspannkakor med den vanliga gotländska efterrätten
som är saffranspannkaka den ser helt annorlunda ut och är inte alls lik den jag beskrivit
Gotländsk saffranspannkaka
Ingredienser
Portioner: 8-10
2 dl grötris
4 dl vatten
1/2 tsk salt
1 l mjölk
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl (ca 65 g) hackad sötmandel
1 dl socker
1 paket (1/2 g) saffran
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
Koka grötriset med vatten och salt i en kastrull ca 10 min under lock. Tillsätt mjölken och låt gröten svälla på svag värme under lock ca 45 min. Låt gröten svalna något. Blanda gröten med ägg, vetemjöl, mandel, socker och saffran. Häll smeten i en väl smord ugnssäker form ca 22 cm i diameter.
Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 30 min.
Servera saffranspannkakan ljummen eller kall med lättvispad grädde och sylt.