Fixat och klart
BM besök
Besök hos BM:
V.8, 5 september
Vikt: 86kg
Blodvärde: 135
Blodtryck: 120/64
V.19, 25 november
Vikt: 89kg
Blodvärde: 118
Blodtryck: 116/60
Fosterljud: 148
v.24, 28 december
Vikt: 91kg
Sf: 24
Blodvärde: -
Blodtryck: 126/76
Fosterljud: 148
v.28, 26 januari
Vikt: 92kg
Sf: 27
Blodvärde: 106
Blodtryck: 112/64
Fosterljud: 148
v.31, 15 februari
Vikt: 92kg
Sf: 31
Blodvärde: 103
Blodtryck: 111/67
Fosterljud: 140
v.33, 28 februari
Vikt: 92kg
Sf: 32
Blodvärde: 114
Blodtryck: 114/66
Fosterljud: 148
v.33+0 Nu går vi in i v.34
BEBISEN
Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.
Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.
När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först. Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.
Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.
DU
Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!
Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.
FUNDERINGAR
Vissa dagar nu börjar det bli tungt, förvärkar blandat med sd är inte roligt, men än sålänge så går det bra. Det är helt otroligt hur snabbt tiden går, 49 dagar kvar, kommer ihåg när man tidigare kommit under 200 och sedan 100, nu är jag under 50!
Har börjat boa här hemma och idag tvättades sängkläderna till spjälsängen och skötbädden och vagnen fixades. Nu kan lillen snart få komma :)
Nya bilder v.32+4
v.32+0 nu går vi in i v.33
Bebisen
I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.
Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.
Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.
Du
Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.
Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika, du kan läsa om tips för förlossningsbrev här.
Funderingar
Det börjar bli tungt nu, ruggen ömmar, fogarna ömmar och det spänner och drar i magen. Man märker att allt tar lite längre tid och stressa finns inte på kartan då det inte går snabbare för det. Sovandet har blivit ngt lidande då min förskylningshosta har resulterat i sammandragningar och det är svårt att hitta en skön sovställning.
Men samtidigt är det mysigt när magen växer och att känna hans rörelser!
Bebisen säng är nu uppmonterad i sovrummet och vi har börjat titta på vad som ska packas ner i bb väskan.
Det är en del veckor kvar och dessa känns som en evighet, men om man jämför med hur snabbt tiden gått hittills så börjar det nog närma sig.
BM besök
Besök hos BM:
V.8, 5 september
Vikt: 86kg
Blodvärde: 135
Bloodtryck: 120/64
V.19, 25 november
Vikt: 89kg
Blodvärde: 118
Bloodtryck: 116/60
Fosterljud: 148
v.24, 28 december
Vikt: 91kg
Sf: 24
Blodvärde: -
Bloodtryck: 126/76
Fosterljud: 148
v.28, 26 januari
Vikt: 92kg
Sf: 27
Blodvärde: 106
Bloodtryck: 112/64
Fosterljud: 148
v.31, 15 februari
Vikt: 92kg
Sf: 31
Blodvärde: 103
Bloodtryck: 111/67
Fosterljud: 140
TUL v.31+2
V.31+0 nu går vi in i vecka 32
Bebisen
Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.
Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.
Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.
Du
Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.
Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.
Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.
Funderingar
Nu känns det som om det verkligen inte är lång tid kvar samtidigt som det känns som om tiden går extra långsamt. Lillen rör sig fortfarande mycket i magen och gillar att vrida runt och flytta på sig. Denna vecka är det både ultraljud och BM besök. Mysig bebis vecka med andra ord :-)
Saker man tänker på...
Innan jag blev gravid och skulle föreställa mig hur det var, så får inte mina tankar riktigt ihop med verkligheten.
Jag trodde att alla hade en helt rund mage som var nästintill sten hård, efter några månader som gravid kan jag konstatera att min mage nästan aldrig är rund, det buktar ut lite här och lite där. Att man skulle kunna känna konturerna av bebisen så tydligt i magen var ngt helt nytt, för man känner verkligen vart han ligger m.m. Väldigt häftigt!
Hur det känns när bebisen lever runt i magen är en känsla som knappt går att beskriva, rörelserna ändrat karaktär och det kan vara allt från en svepning längs insidan till en riktig kick spark som känns som om hela jag hoppar till. Men känslan av att det är något där inne som verkligen rör sig är något suspekt, vissa gånger när han hamnar lite långt ner och det känns som han nästan vinkar med händerna utanför kan det kännas lite konstigt, men sparkarna och buktningarna på ovansidan är mest mysiga.
Att se hela magen röra sig för att han byter plats är verkligen häftigt att se, att försöka tänka sig hur han ser ut, eller hur han ligger för att få plats och tanken på att han är en liten bebis som snart ca 60dagar kommer ut för att vara en del av våran familj.
Dagens planer
Jag var ifs i v.22 när de åkte och hade precis kännt den första ordentliga sprarken, tiden går verkligen fort. Men nu är lillskitens moster snart hemma igen :)
Hiss och Diss
Foglossning
Jag kommer knappt ihåg hur det känns att resa sig upp/sätta sig ner från en stol eller soffa utan att ha ont. Att föröska växla på bilen är inte heller det roligaste. Hund promenaderna blir kortare och tar längre och längre tid, hundarna skulle väll inte direkt ge mig pris för världens bästa matte för tillfälllet. Nu lever jag för ett steg i taget och så gör vi allt så gott det går!
Snö
Behöver det ngn vidare förklaring? Kallt, allt tar dubbelt så lång tid och det gör det verkligen inte lättare för mig.
Två veckor hemmastudier
Nu har jag två veckor hemma studier så inga mer långa resor till skolan eller stillasittande tid i obekväma stolar, efter denna kurs som tar slut om två veckor har jag bara en kvar innan jag tar studieuppehåll. Känns väldigt nära! Bara 66 dagar kvar till BF nu...
Älsklingen
Jag har världens underbaraste stöd hemma och en älskling som verkligen bryr sig, det skulle inte gå utan han.
Mobilblogg
<3
Lilla du där inne, jag undrar så vem du är, jag vet så lite om dig, fast du redan är här. Är det dina tår jag känner, är det ditt hjärta jag hör slå? Är det sant att du har ögon och naglar, och en mage att pussa på?
Jag vet så lite om dig, fast du redan är där, men jag älskar dig som tokig, vem du än är
Om en vecka
På tisdag 14februari, alla hjärtans dag, ska vi få en liten present och det är att få titta på lillkillen igen.
Vi ska till Huddinge för att göra ett tillväxtultraljud, allt för att kolla så att lillkillen har vuxit som han ska. Jag hoppas de inte ska vara någon stor skillnad, mitt sf mått har legat precis på mitten/normal kurvan varje bm besök så det bör vara som det ska där inne i magen. Ska iaf bli väldigt kul att få se Lill sprattlet igen :)
Soffläge
Efter timmarn på pendeln och i skolan belönar jag mig själv med att krypa upp i soffan med senaste numret av vi föräldrar gravid special. Det är jag värd!
Lillkillen lever rörvare som vanligt så att magen studsar runt, alltid lika mysigt. Ska bli spännande att se om de är som de sägs sen att livliga barn i magen oftast är lika livliga utanför.
Skoldag
Dagen idag spenderas i skolan, 4 timmar på en stol är inte ngt som direkt hjälper min smärta i svanskotan och foglossningen, men det måste göras!
V.30+0 idag så nu går vi in i v.31
Bebisen
Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.
Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka
Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.
Du
Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.
Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.
Mys lördag
Efter skottningen på förmiddagen så blev det en sväng upp till ishallen för att titta på älsklingen när han spelade match. Nu firar han och några v hans kompisar hans födelsedag hemma hos oss och jag åkte hem till mamma och pappa för lite lördagsmys. Nu är godiset och colan framtagen och vid åtta är det dags för första deltävlingen av melodifestivalen, ska bli spännande att se vad det bjuds på för bidrag i år.
Idag ligger lillkillen och trycker på revbenen och ibland får han till en ordentlig knuff, blir till att sitta som lutande tornet i Pisa för att inte mosa dem allt för mycket.
Snö snö snö
Fick börja morgonen med att gräva fram bilen och skota, fy för snön. Misstänker att jag lär känna av min foglossning till ikväll.
Familjen Sonntag/Valberg
Vilka är då vi?
Stefan och jag träffades vi gemensamma vänner sommaren 2006, vi blev tillsammans i mitten på juli. Förhållandet har ibland varit lite som en bergodalbana men det är som man säger kärleken övervinner allt. Nu känns det som om vi är starkare än någonsin och ser framåt på vårat liv tillsammans som familj.
Jag - My Sonntag
Har bott i Nynäshamn hela mitt liv, fyller år 23 mars och är född 1990. Jag gick samhälle inriktining media på nynäshamns gymnasium, men när det blev dags att välja högskola visste jag att jag ville jobba med människor och allra främst barn. Så nu läser jag till fritidspedagog på södertörns högskola, läste till lärare först på stockholmsuniversitet så studierna har tagit lite längre tid än planerat så har nu ca 2,5år kvar på utbildningen, så vi får se när jag blir färdig.
Nu när jag är gravid har jag lagt min största hobby lite på hyllan, i vanliga fall spenderas mkt tid i stallet och träningar/tävlinagar med egna hästen Figaro. Jag älskar även att läsa, mestadels kriminalromaner av kvinnliga författare och att se på serier, riktiga tjejserier är det som lockar mest.
Stefan Valberg
Stefan är uppvuxen i Ösmo, fyller år 3 februari och är född 1990. Stefan gick fordon på gymnasiet på fredrik i haninge. Idag jobbar han som bilmekaniker och har gjort sen studenten.
Stefans hobbys är flera saker som hockey, hans motorcyckel, radiostyrda bilar och båtar samt fiske.
I familjen har vi också två hundar
Minnie och Nellie.
Minnie är en blandrastik som blir 4år i augusti, en kaxig och envis liten dam som är full med energi, Minnie tror ibland att hon är mkt större än sina 5 kilo och är inte rädd för att styra och ställa bland andra hundar. Hon är en väldigt charmig hund som verkligen har en stor personlighet.
Nellie är en bordercollie tik som blir 3år i april, en livlig tjej som gillar att få leka. Nellie är en väldigt klok hund men ibland tar livligheten över och hon gör innan hon tänker, men hon vill alltid väll, men ibland blir det fel. Hon älskar allt som har med mys och kel att göra och önskar nog att hon var i samma storlek som Minnie så hon också fick plats i allas knä utan problem.
Det ska bli spännande att se hur båda tjejerna reagerar när det kommer en till in i familjen, de som nu är vana med full uppmärksamhet. Förhoppningsvis kommer de inte bli ngr problem och om ngr år har de en lekkamrat.
Grattis älskling!
Idag fyller Stefan 22år, hoppas du får en bra dag. För det är fina underbara du värd! <3
Snökaos!
Idag vågade jag inte sätta mig i bilen för att åka till skolan, jag studerar på Södertörns högskola som ligger i Huddinge. Vägen ditt är en mindre väg genom skogen och efter att ha lyssnat på nyheterna om morgons trafikolycker och alla varning så bestämde jag mig för att det inte var värt det att testa. Pendeltågen vågar jag inte heller lita på när vädret är såhär. Nu får jag bara hoppas på att lärarna godkänner att jag missat allt och att det är okej med kompletteringar istället!
Tv-program om förlossningar
På senare tiden har jag sysselsatt mig med att titta på olika program, så som en unge i minuten och livet på BB. Tycker dessa program är väldigt spännande att se på för man ser verkligen hur olika det kan vara från person till person.
Insikten att få titta och följa med på deras förlossningar är väldigt givande. Det är nu man kan sitta och tänka och fundera hur man hoppas och önskar att ens egen förlossning ska bli.
Magen v.29+4
'
Dagens uppgift
Bjuder på en bild från v.27+1
En vända till biblioteket
Böckerna som fick följa med hem idag var:
Gravid
av Anne Deans
Att vänta och föda barn är naturligt för kvinnokroppen, men för den som ska få barn för första gången är
de upplevelser som väntar ovanliga och unika. Även om du är lycklig över att vara med barn kanske
glädjen blandas med en aning oro. Vad kommer nu att hända? Kommer vi att klara det här? Är allt normalt?
Gravid är den nya stora boken om att vänta och föda barn - informativ, grundlig och uppdaterad.
Den är skriven i samarbete med barnmorskor, gynekologer och andra specialister för att ge dig som blivande förälder stöd och ditt barn bästa tänkbara start i livet. Boken tar bland mycket annat upp:
o barnets utveckling i livmodern vecka för vecka
o din kropp vecka för vecka
o mödravård och fosterdiagnostik
o träning och kost
o dina och din partners känslor
o besvär och komplikationer
o förlossningens skeden
o det nyfödda barnet
Förlossnings handboken
Att föda barn och att bli förälder är en stor utmaning, både fysiskt och känslomässigt. Förlossningshandboken är en modern förlossningsbok som hjälper läsaren att förbereda sig på bästa sätt.
Alla kvinnor är unika och föder med mer eller mindre ansträngning på sitt alldeles egna sätt. Författarna till Förlossningshandboken är barnmorskor. De är övertygade om att kvinnan genom god kunskap om vad som händer i kroppen, och varför det känns som det gör, kan känna en större trygghet och därmed få lättare att hantera förlossningen.
Förlossningshandboken är en vägledning hur man förbereder sig inför och hur man kan jobba genom förlossningen. Den tar upp fakta om hur kroppen fungerar och vad som händer under varje steg av födandet. Den utelämnar inte något, förskönar inte, utan ger svar på allt man kan vilja veta inför förlossningen. Boken ger tips och råd till partnern, tar upp kejsarsnitt, beskriver de komplikationer som kan uppkomma under en förlossning och hur de vanligen hanteras. I boken finns också avsnitt om mental förberedelse, tvillingförlossningar, amning och tiden som nybliven förälder.
Boken innehåller utförliga handfasta avsnitt både för den som vill föda med medicinsk smärtlindring och den som vill använda sig av alternativa smärtlindringsmetoder, som psykoprofylax och massage. Dessutom finns genom hela boken personliga förlossningsberättelser, och i slutet en medicinsk ordlista så att den som vill ska kunna tolka sin förlossningsjournal.
Foton och illustrationer hjälper läsaren att förstå vad som händer under förlossningen.
Önskelista
Vi har sammlat på oss en hel del till bebisen, men än finns vissa saker kvar som vi inte har, här kommer lite små saker jag skulle vilja ha.
En mysig overall till bebisen att ha om det är kallt i april,
alla dessa med små öron på är ju hur söta som helst!
Gulliga påslakansset till spjälsängen, gärna med färger och figurer på.
En bärsele, för att underlätta vissa promenader med hundarna m.m.
Bebisens saker
Man får ett väldigt sug efter att vilja handla saker till bebisen, allt i affärerna är väldigt gulligt. Men om man skulle springa och köpa allt nytt skulle detta bli en väldigt dyr historia.
Jag försösker iallafall intala mig själv att jag är en väldigt ekonomisk person, jag vill gärna fynda och hellre fler saker billigt än få dyrt.
Sen är det väldigt tacksamt att ha så många snälla människor runt omkring som man kan få saker av samt få låna saker av.
Här ett axplock av de sakerna vi hittills köpt eller fått till bebisen, än sålänge har vi inte lagt ut några stora summor alls och hoppas vi kan hålla budgeten hela vägen.
LEKSVIK Spjälsäng
Crescent diva
Babygym Pingu
Långhårigt mysigt lammskinn
Britax rock-a-tot delux
Ett stort klädpaket med kläder begagnat i olika storlekar